Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Din primära källa för Marantz-nyheter med mera.
​​​​

Konsekvens är lösningen: Hur man bäst ansluter sitt system

Konsekvens är lösningen: Hur man bäst ansluter sitt system

Betydelsen av högtalarkvalitet kan inte överskattas – men konfigurationen av dina surroundhögtalare är lika viktigt. Ett hemmabiosystem utan ordentliga anslutningar innebär försämrad prestation från högtalarna, och du kommer sakna djupet i dina favoritfilmer. Lämna inget åt slumpen – vidta istället varenda försiktighetsåtgärd för att försäkra dig om det bästa ljudet för din underhållning.

Var öppen för att utveckla din anläggning
I många fall är en hemmabioanläggnings allra första installation det som blir standardkonfigurationen i flera år framöver, oavsett hur många komponenter som läggs till senare. Även den mest kunniga audiofil kan ha problem att optimera sin högtalaruppsättning på första försöket, och bristfälligheter kan leva kvar om de inte identifieras och korrigeras inom kort.

Till synes triviala faktorer har en stor betydelse vad gäller ett ljudsystems övergripande prestanda, så det är viktigt att till fullo analysera din högtalaruppsättning. Om du upplever ljudkvalitetsproblem som grumliga toner i mellanregistret eller sporadiska utfall av distorsion, kör någon form av diagnostik på ditt system. Behöver högtalarna placeras bredare isär eller närmare varandra? Är din subwoofer hindrad av föremål i sin ljudbana? Undersök och tänk kritiskt på vad du kan justera.

Bevara märkeskonsekvens
Att mixa och matcha ljudutrustning låter tilltalande. Du kan byta högtalare, förstärkare, receivrar och kablar som du vill, och välja individuella komponenter som möter dina prestandabehov och din plånboks storlek. Men även kompatibel hårdvara kan stöta på ljudkvalitetsproblem när de kopplas till utrustning från andra tillverkare.

Olika högtalartillverkare kan ha olika återgivningsförmåga, vilket påverkar klangfärgen och förhindrar ett hemmabiosystem att uppnå en fullständig ljudbild. Centerkanalen samt höger och vänster fronthögtalare bör komma från samma tillverkare för att undvika problem med ljudkvaliteten. Dessa kanaler axlar mycket av mellanregisterarbetet vilket gör dem speciellt känsliga för klangfärgsrelaterade problem.

Detta gäller även högtalare och ljudkablar. Idealiskt är att inte bara ha kablar från samma tillverkare utan även att kablarna har samma längd och diameter, för att undvika att frekvensvariationer uppstår. Ljudgurus menar att en 2.5mm kabel minimerar resistansen tillräckligt, medan tunnare kablar kan påverka frekvensgången negativt, speciellt vid längre kablar.

Förvänta dig mer från en AV-receiver
Ett av de största felstegen som görs vid installation av ljudanläggningar hemma är att man avstår från en AV-receiver. Denna komponent bör fungera som kommandocenter i varje hemmabioanläggning, och tillhandahålla alla nödvändiga ingångar för att ansluta dina högtalare, subwoofers, TV-apparater, mediaspelare, skivspelare och andra enheter i ditt system. AV-receivrar gör mycket mer än att förenkla hemmabioinställningarna; de framtidssäkrar ditt system genom att ha stöd för de absolut senaste ljud- och videoformaten och teknologierna. Och glöm inte att högtalare bara kan låta så bra som det de matas med från receivern.

Oavsett hur du förhåller dig till ditt ljudsystem har Marantz den högkvalitativa ljudutrustning som behövs för att skapa bästa möjliga hemmabioupplevelse.