Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Din primära källa för Marantz-nyheter med mera.
​​​​

Akustiklärdomar från världens bästa musikställen

Akustiklärdomar från världens bästa musikställen

Att skapa det idealiska ljudsystemet för hemmet är lika mycket vetenskap som konst. Du tjänar på att vara lika uppmärksam på tekniska specifikationer som på faktorer betingade av estetisk appell, som högtalarplacering. Såvida du inte planerar att renovera ditt vardagsrum helt och hållet är korrekt högtalarplacering det som kommer påverka akustiken och ljudspridningen mer än något annat.

Med detta i åtanke, beakta några av världens mest berömda musikställen och hur deras akustik fungerar. Du kan lära dig en hel del om vad du bör (och inte bör) göra med dina nya Marantz HiFi-ljudverktyg.

Erfarenheter från Operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney är erkänt som ett arkitektoniskt underverk och en skylt för Australiens kultur. Men åsikterna kring dess primära musikställe, konserthallen, varierar kraftigt. Många som kritiserar konserthallen anför dess höga tak och enorma storlek som bidragande till ljudliga svårigheter. Operahusets ledning påbörjade en uppdatering av hela byggnaden 2016 och omfattande förändringar av konserthallen är planerade att genomföras 2019-2021. Dessa inkluderar nedsänkning av scenen, byte av de gamla akustikreflektorerna och förändring av väggarna.

Som audiofil bör du från detta exempel ta med dig att höga väggar (som de i en vindsvåning) skapar problematisk akustik som måste adresseras genom korrekt högtalarplacering, som 60-gradersregeln för stereohögtalare. Mer idealiskt är att välja ett rum med lägre väggar och rektangulär form, så att ljud är bättre kontrollerat.

Mozarts arv lever och frodas vid Musikverein

Wolfgang Amadeus Mozart dog 1791, lite mer än 20 år innan Musikverein i Wien öppnade. Men genom detta musikställe lever hans arv vidare. Den stora salen i Musikverein är allmänt känd som en av världens bästa akustiska miljöer. Den hädangångne akustikexperten Leo Beranek kartlade kompositörers, musikers, dirigenters och andra experters uppfattningar och fann att Musikverein rankas som den bästa konserthallen på planeten — följd av Symfonihallen i Boston och Teatro Colón i Buenos Aires.
Nyckeln till den stora salens fullödiga ljud är dess ”skokartongs”-design: En rektangulär form med plana eller en aning sluttande golv, upphöjd orkester och en scenhöjd som matchar siktlinjen från den bakersta raden av orkesterns sittplatser. Det finns också åtskilliga reflektiva ytor, från vilka ljudet studsar från förstaraden till balkongen. Även om det inte alltid är möjligt att montera reflektorer i sitt lyssningsrum, placera högtalare en meter eller mer från väggen för att undvika att toner absorberas av väggbeklädnaden.

Den bestående dragningskraften från Royal Albert Hall

Royal Albert Hall i London är ett intressant fall: I the Guardian skrev den berömda cellisten Julian Lloyd Webber att kompositörer inte gillar den breda scenens akustik, medan publiken verkar mer än nöjd. Webber tillskriver detta till en tydlighet i ljudet som även nybörjarlyssnare lätt uppskattar, trots de påstådda designproblemen i lokalen. Som sådan har hallen varit värd för ikoniska och varierande föreställningar i sin nästan 150-åriga historia, från Royal Choral Society till Bob Dylan och Nine Inch Nails. Lärdomen här är att det finns undantag för varje regel.
För ljud i hemmet levererar teknologi som Marantz ND8006 kompletta musiklösning världsklassljud värdigt en konserthall, i din lyssningsmiljös avskildhet.