Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Din primära källa för Marantz-nyheter med mera.
​​​​

Hur en DAC påverkar ditt ljudsystems prestanda

Hur en DAC påverkar ditt ljudsystems prestanda

Digitala ljudformat är allestädes närvarande – till och med trofasta vinylälskare kan medge att det är lockande att ha hela sin musiksamling i handen, eller på en server.

Utan en högkvalitativ DAC (digital-till-analog omvandlare) kommer musikentusiaster emellertid att märka en avsevärd försämring i ljudkvalitet vid uppspelning av favoritlåtar, album och artister. Och om du tar din musik på allvar är upprätthållande av oklanderlig kvalitet icke förhandlingsbart.

Hur DAC-tekniken fungerar

I de enklaste termer konverterar DAC-hårdvaran digital data till ljud som kan höras, och avnjutas. När man bryter ner digitala filer och musikstreaming till baskomponenter blir resultatet en binär kod. En DAC omvandlar dessa data till en analog signal, som sedan skickas genom en förstärkare – för att slutligen spridas via lyssnarens hörlurar eller högtalare.
Undantaget vinylskivor är i princip alla musikformat idag beroende av denna process för att generera ljud: streamingtjänster, digitala musikfiler, CD-skivor et cetera.

All DAC-utrustning är inte konstruerad på samma sätt, och det är inte heller meningen. En DAC i en smartphone behöver till exempel inte konvertera dataströmmar med samma trofasthet och kvalitet som en i en exklusiv HiFi-komponent. Ingen förväntar sig att en smartphone skall ge en ljuduppspelning med 100 procent exakthet och högupplöst ljudkvalitet. Om du vill få den bästa ljudkvaliteten från olika slags digitala ljudformat behöver du en DAC som klarar av uppgiften att tillhandahålla den mest naturtrogna ljudåtergivningen som är möjlig.

Välj rätt DAC för ditt ljudsystem

Det finns några saker att tänka på när man funderar på vilken DAC man skall välja: För det första, har den stöd för många olika data bitrates? Om timingen i konverteringen av bitarna inte är absolut precis kommer du att uppleva jitter, vilket innebär dålig ljudkvalitet. För det andra, vilken nivå av yrkesfärdighet finns i designen av produkten? Dålig kretskonstruktion kan införa oönskat brus och fördärva lyssningsupplevelsen.

Det finns fristående, externa DAC-produkter tillgängliga, som fungerar som förmedlare mellan din källa och dina högtalare eller hörlurar, men du kan skippa mellanhanden genom att använda ljudprodukter med inbyggd, högkvalitativ DAC-teknologi.

Marantz ND8006 är till exempel försedd med högupplöst omvandling och kompatibel med åtskilliga ljudformat, inklusive FLAC, WAV och ALAC. Den högkvalitativa konstruktionen har avancerad isoleringskonstruktion för att förhindra att digitalt brus påverkar ljudkvaliteten negativt. Den är också utrustad med en dedikerad hörlursförstärkarmodul så att musikälskare verkligen kan fördjupa sig i sina favoritalbum.

Den bästa utrustningen borgar för det bästa ljudsystemet. Ögna igenom Marantz kompletta utbud av AV-receivrar, trådlösa musiksystem och HiFi-komponenter för att lägga grunden till din anläggning.