Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Din primära källa för Marantz-nyheter med mera.
​​​​

4 steg till fantastiskt skivspelarljud

4 steg till fantastiskt skivspelarljud

Om du är passionerad när det gäller att få fantastiskt ljud från skivspelaren är du sannerligen inte ensam: vinylskivans återupplivande är alltjämt starkt. Enligt en rapport från Nielsen köpte musikentusiaster 13 miljoner nypressade vinylskivor 2016, vilket innebar 11 år i rad med ökad försäljning.

Oavsett om du plockar ut de senaste låtarna, gräver i backar efter singlar på begagnatmarknaden eller letar fram dina skatter från källaren vill du försäkra dig om att din skivsamling låter så varm och oklanderlig som möjligt. Med några få justeringar av din ljudanläggning kan du maximera resultatet varje gång du släpper ner nålen.

1. Omdisponera din setup

Eftersom skivspelare fungerar genom att mäta vibrationer när nålen rör sig längs skåran kan den fysiska positioneringen av din utrustning ha stor påverkan på ljudet. Kontrollera att skivspelaren är placerad på en möbel som inte skakar. Annars riskerar du allt från en mild nedgradering av ljudkvaliteten till överväldigande rundgång.

Om du har en skivspelare med justerbara fötter se till att de är inställda så att skivtallriken är så plan som möjligt. Och eftersom högtalare också genererar vibrationer när de sprider musiken, se till att de är placerade på andra möbler än skivspelaren så att de inte stör avspelningen.

2. Kontrollera pickup och tonarm

Phono-pickupen har den viktiga uppgiften att omvandla vibrationer till elektriska signaler, varför korrekt inställning och regelbunden skötsel är mycket viktigt. Du kan undvika distorsion och onödigt slitage på dina skivor genom att rikta in pickupen korrekt samt justera motvikten på tonarmen för att få precis det tryck mot skivan som din pickup skall ha. Tillverkare av skivspelare och pickuper ger rekommendationer för dessa inställningar, men du kan behöva finjustera med en mätare för perfekt anpassning.

Även om en retro-skivspelare har mycket charm, och i många fall en gedigen konstruktion, kan användande av en gammal pickup riskera att dina skivor repas. Om pickup-nålen är utsliten kommer du sannolikt höra knaster och brus, och nålen lär antagligen hoppa, när du spelar skivor som tidigare inte haft dessa problem.

3. Överväg en ny förförstärkare för skivspelaren

En förförstärkare för skivspelare ansluts till AV-receivern eller förstärkaren och ansvarar för att höja signalstyrkan på phono-signalen upp till standard line-nivå. Många skivspelare är försedda med inbyggda förförstärkare men du kanske vill införskaffa en extern förförstärkare eller Marantz NR1609 som är utrustad med en premium phono-equalizer. En förförstärkare byggd med högkvalitetskretsar sörjer för rätt klangbalans så att du kan njuta av inspelningens nyanser fullt ut.

4. Optimera ditt skivspelarljud med en ny receiver

AV-receivern är hjärtat i din ljud- och hemmabioanläggning och den är nyckeln till få ut det bästa från vilken skivspelare som helst. Medan förstärkare av lägre kvalitet kan förta uppspelningen genom brus och väsande ljud kommer rätt förstärkare erbjuda kraftfull och neutral uppspelning samtidigt som den utnyttjar den fulla potentialen i övriga produkter i din anläggning. Du kommer också enkelt kunna växla mellan att njuta av vinylskivor och din digitala musiksamling, eller kolla på film.

För att få ut det mesta av varenda sekund av dina mest uppskattade vinylskivor, utforska utbudet av förstärkare och HiFi-komponenter från Marantz. Exceptionell utrustning gör hela skillnaden mellan att bara höra en låt igen och att verkligen uppleva rikedomen av ljud i ett utmärkt musikstycke.