Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
The Opus
Din primära källa för Marantz-nyheter med mera.
​​​​

Räkna dig fram till din nästa AV-receiver

Räkna dig fram till din nästa AV-receiver

Om du är spekulant på en AV-receiver och saknar erfarenhet av att tolka bakpanelens specifikationer kan du komma på dig själv med att kika på ett specifikationspapper med siffror som kan verka förvirrande. För konsumenter som inte har insikt i hemmaljudsteknologi kan det vara ansträngande att läsa dessa specifikationer för att finna rätt produkt. Med lite vägledning kan det bli enklare att välja en hemmabioreceiver som passar ens behov. Här är några frågor man kan ställa när man är på jakt efter en receiver.

Finns det tillräckligt många ljudkanaler för en omslutande upplevelse?

Ljudkanalerna skickar ljud från receivern till dina högtalare, så denna siffra är en av de viktigaste att tänka på. Surroundanläggningar börjar i regel med sex kanaler, vilket innebär att du kan koppla upp ett 5.1-högtalarsystem bestående av högtalare för vänster, höger och centerkanalerna samt två surroundhögtalare och en subwoofer.

Ytterligare ljudkanaler möjliggör inkoppling av fler högtalare, vilket resulterar i ett mer detaljerat och kraftfullt hemmabioljud med bättre spridning över hela lyssningsområdet. Om din receiver har stöd för objektbaserade 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X kan du njuta av en högre nivå av detaljrikedom och precision med en högtalarkonfiguration som inkluderar högtalare i höjdplanet.

En tredimensionell högtalar- och subwooferkonfiguration är en serie av tre siffror: antal högtalare i det horisontella planet (vänster, höger, center och surroundhögtalare), antal subwooferhögtalare och antal högtalare i höjdplanet. Dolby Atmos kan åstadkommas med konfigurationerna 5.1.2, 7.1.2, 5.1.4, 7.1.4 och 9.1.4. Om du tycker om att lyssna på filmer och TV-program med tredimensionella ljuddetaljer skall du välja en receiver med stöd för minst 5.1.2-konfiguration. Om du önskar större tydlighet och möjlighet till fler höjdkanaler eller subwoofers i framtiden skall du välja en receiver med fler ljudkanaler, för att ha möjlighet att bygga ut din hemmabioanläggning framöver.

Kan du koppla in varenda produkt?

Eftersom AV-receivern är det centrala i din hemmabioanläggning bör det finnas tillräckligt många ingångar för att du skall kunna koppla in alla dina produkter. För bästa möjliga bild- och ljudkvalitet är det nödvändigt att receivern är försedd med senaste generationens HDMI-anslutningar. HDMI-anslutningar med HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) stödjer högupplöst video (UHD) och de senaste ljudformaten. Utan denna typ av anslutningar och stöd för digitalt kopieringsskydd kan receivern inte förse TV-apparaten med den höga bildkvalitet som den kan återge, och den kan inte heller skicka till exempel Dolby Atmos-ljud till dina högtalare. Det kan med andra ord bli slöseri med både tid och pengar att inhandla en sådan receiver.

Ju fler HDMI-anslutningar du har tillgängliga desto bättre förberedd är du för att utöka din anläggning i framtiden. Kontrollera även om receivern är försedd med trådlös anslutning – det är smidigt om du planerar att streama musik och ta steget till multirum, alltså lyssna på musik i flera rum samtidigt.

Har din receiver mycket kraft?

Effektangivelsen på en receiver är en av de viktigaste indikatorerna av prestandan, men det kan också vara en källa till förvirring eftersom olika tillverkare kan testa och ange uteffekten på olika sätt. I regel är det så att högre wattangivelse per kanal möjliggör ett renare ljud. En stor fördel med högre uteffekt är att det så att säga finns ett större utrymme, eller högre höjd, innan man förlorar subtila detaljer och istället får distorsion i partier där ljudet är starkt och/eller komplext.

Om du räknar kan du finna att lösningen för just dig är en högklassig receiver som Marantz SR8012. Denna 11.2-kanals receiver är byggd för att erbjuda ljud och bild i toppklass i många år framöver och har stöd för 3D-ljud, UHD och trådlös anslutning. Med 205 watts uteffekt per kanal och åtta HDMI-anslutningar kan hemmabioentusiaster räkna med att få ut det bästa av sina högtalarkonfigurationer, med enorm prestanda och exceptionell tydlighet. För att hitta den bästa AV-receivern för just dig, ögna igenom specifikationerna på Marantz kompletta utbud av AV-receivrar.